Soorten glijmiddel

Glijmiddel op waterbasis

Deze soort van glijmiddel droogt snel op. Dit betekent dat je meer nodig zal hebben. Het grote voordeel van dit soort glijmiddel is dat het vaak de goedkoopste vorm is en dat het bovendien bij elk soort condoom past.

Glijmiddel met siliconen

Glijmiddel met siliconen is wat dikker dan glijmiddel op waterbasis. In vergelijking met glijmiddel met waterbasis, is deze vorm van glijmiddel wat duurder, maar anderzijds heb je hier minder glijmiddel nodig dan bij glijmiddel op waterbasis. Bij glijmiddel met silliconen moet je enkel opletten dat je geen vlekken maakt op je lakens. Enkele voorbeelden van glijmiddel met siliconen zijn Erotikum, slim en Eros.

Bij glijmiddel met siliconen lees je beter altijd goed de verpakking door, want deze zij niet altijd geschikt voor latexcondooms. Ook met seksspeeltjes let je beter op in combinatie met glijmiddel met siliconen. Je wilt immers niet het risico lopen dat je condoom scheurt hierdoor.

Wat niet te gebruiken als glijmiddel

Speeksel en glijmiddel op basis van olie zijn geen goede alternatieven als glijmiddel. Dit komt omdat speeksel te snel opdroogt en olie als glijmiddel verzwakt het condoom, wat het risico op scheuren van het condoom groter maakt, wat absoluut te vermijden is natuurlijk.

Hoe glijmiddel gebruiken?

Glijmiddel hoort nu eenmaal bij seks. Normaal gesproken wordt er natuurlijk vaginaal smeermiddel afgescheiden in de vagina wanneer de vrouw opgewonden wordt. Op deze manier wordt seks leuk en comfortabel voor zowel man als vrouw. Soms is dit vaginaal smeermiddel niet voldoende aanwezig. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door de toenemende leeftijd, zwangere vrouwen hebben soms minder vaginaal vocht bij seks, waardoor glijmiddel meer wordt gebruikt, maar ook bij ziekten kan dit smeermiddel afnemen waarbij glijmiddel meer aangewezen is hierbij.

Wanneer je glijmiddel gebruikt, wordt het comfort van vaginale penetratie te vergroten. Dit kan bij zowel de penetratie van een penis, met de vingers of met speelgoed. Ook anale penetratie wordt hierdoor makkelijker gemaakt. Ook wordt glijmiddel gebruikt om de gevoeligheid en sensatie bij masturbatie te verhogen.

Uitgelicht: glijmiddel kopen gids

Welk glijmiddel past het beste bij jou?

Welk soort glijmiddel het beste bij jou past, hangt sterk af van wat je zelf wenst natuurlijk.  Het ene glijmiddel durft wel eens verschillen tot het andere glijmiddel, daarom is het aangeraden verschillende soorten glijmiddelen met elkaar te vergelijken, rekening houdende met bovenstaande informatie. Pas bij eigen ervaring met deze producten kan je weten welk  soort glijmiddel het beste bij jou past.